muffiny

MUFFINY MARCHEWKOWE z kremem cynamonowym

Najczęściej robimy to co dobre, szybki i sprawdzone. U mnie to muffiny. Nadają się na deser w zwykły zimowy dzień jak i na wieczorne przyjęcie. Pomarańczowe babeczki z karotenem sprawią, że poczujecie się dużo lepiej.

Składniki

Na ciasto

  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 70 g roztopionego masła
  • 80 ml śmietany
  • 4 średnie marchewki
  • 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu

Na krem cynamonowy

  • 450 ml śmietany 30%
  • 4 łyżki serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cynamonu 
  • koraliki do dekoracji 

Ciasto

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać roztopione masło i śmietanę, wymieszać delikatnie łyżką. Dodać startą na drobnych oczkach marchewkę i skórkę cytrynową.

W drugiej misce wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cynamon. Następnie dodać mokre składniki do suchych i wymieszać drewnianą łyżką do momentu połączenia składników.

Masę przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi papierkami. Ciasta powinno wystarczyć na 12 muffinów.

Piec w temperaturze 180°C przez około 25 minut.

Krem

Wszystkie składniki włożyć do naczynia i ubić, do otrzymania gęstego kremu (śmietana i serek mascarpone powinny być schłodzone przez 24 godziny w lodówce).

Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć go na babeczki i udekorować koralikami oraz schłodzić w lodówce.

SMACZNEGO

(K)

2 komentarze

Skomentuj AP ACCORDO Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *