przystawka,  sałatka

SAŁATKA wiosenna

Szybka i prosta do przygotowania, zdrowa i pożywna – czyli idealna do zabrania ze sobą do pracy. Świeże warzywa i słonecznik sprawiają, ze sałatka jest też bardzo dobrym zastrzykiem energii i wystarcza jej do końca ciężkiego dnia w pracy.

Polecam zwłaszcza teraz, kiedy po zimie nasz organizm potrzebuje więcej witamin.
Składniki:

  • mieszanka sałat (u mnie: frisbee, radicchio, roszponka, ecscarole, ale można dobrać dowolną, w zależności od upodobań i dostępności)
  • pomidory koktajlowe
  • ½ opakowania obranych ziaren słonecznika
  • surimi (w zależności od gustu, ale pół opakowania powinno wystarczyć) 
  • ogórek
  • pieczarki
  • oliwa
  • ocet winny
  • sól
  • pieprz

Sałatę dokładnie opłukać, jeśli nie kupiliśmy gotowej mieszanki, to podrzeć (nie kroić!) ją na drobne kawałeczki i wrzucić do miski. Pomidory koktajlowe umyć, osuszyć i dodać do sałaty. Dosypać nasiona słonecznika. Surimi pokroić w kostkę, podobnie ogórka i dodać do całości. Pieczarki obrać, pokroić na kostkę i również dodać do miski.

Całość przyprawić do smaku: solą i pieprzem (można też dodać szczyptę słodkiej papryki jeśli ktoś lubi). Dolać odrobinę oliwy i octu winnego, wszystko razem wymieszać.

SMACZNEGO

(A)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *