przetwory

DŻEM jabłko-gruszka i rodzynki

Nawet najzwyklejsze smaki mogą przybierać niezwykłą formę. Wystarczy jeden mały fortel. Tym razem są to rodzynki. Dzięki nim standardowy dżem jabłkowo-gruszkowy nie jest wcale taki nudny jakby mogło się wydawać.

 Składniki

  • 150 g rodzynek (może być mniej, lub więcej, zależy od upodobań)
  • 1,5 kg jabłek
  • 1,5 kg gruszek
  • 250 g cukru

W ciepłej wodzie namoczyć rodzynki ( zostawić je tam około godzinę). W tym czasie obrać owoce i usunąć im ogryzki. Wszystko pokroić na kostki i zasypać cukrem. Poczekać aż owoce puszczą soki (około 30-40 minut). Przełożyć je do rondla z grubym dnem, dodać rodzynki i gotować aż cała mikstura zgęstnieje.

Gorące wkładać do słoików, dla bezpieczeństwa pasteryzować ok 10 min.

IMG_2104

IMG_2111

IMG_2115

SMACZNEGO!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *