zupa

KREM z leśnych grzybów

Jesień nie musi być szara, bura i ponura. Najłatwiej i najskuteczniej poprawić atmosferę ciepłym daniem. O tej porze roku najlepiej smakuje gorąca, kremowa zupa z grzybów. Własnoręcznie nazbierane latem grzyby świetnie poprawiają nastrój jesienią.

Składniki:

  • 500 g  grzybów ( kozaki, borowiki)
  • 1 l bulionu grzybowego
  • 100 ml śmietany (18%)
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 2 łyżeczki świeżej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 kromki chleba
  • 1 łyżeczka masła
  • sól, pieprz do smaku

Grzyby czyścimy, myjemy kroimy w kostkę. W garnku z  bulionem gotujemy przez 10 minut marchewkę, pietruszkę, czosnek. Następnie dodajemy grzyby gotujemy 20 minut pod przykryciem. Doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy  przy pomocy blendera na gładką kremową konsystencję dodajemy śmietankę 50 ml.

GRZANKI: Chleb pokroić w kostkę. W piekarniku na brytwanie rozgrzać masło, dodać  chleb i chwile upiec. Podawać grzanki do gorącej zupy z dodatkiem śmietany i poszatkowanej świeżej natki pietruszki.

IMG_0873

IMG_0868

IMG_0871

IMG_0877

IMG_0886

SMACZNEGO!

BOROWIKI-2-(1)

BOROWIKI 2 (2)

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *