przetwory

KONFITURA z dyni

Jesienny sezon już za nami. Jednym ze sposobów na zachowanie sezonowych smaków jest oczywiście „włożenie” ich do słoika. Dlatego dziś prezentujemy konfiturę z dyni. Bardzo prosta w przyrządzeniu, ale efektowna w smaku. Dzięki połączeniu jedynie trzech składników zimą będzie można się cieszyć smakiem dyni. Konfitura świetnie pasuje do naleśników i kanapek na śniadanie.

Składniki (na 700 gramów konfitury):

  • 1 kg dyni
  • 1 cytryna
  • 3/4 szklanki cukru

Dynie obrać i pokroić w kostkę (o bokach około 1 cm). Kostki warzywa włożyć do dużego sitka, to umieścić w garnku z wodą i gotować około godzinę, aż z kostek zacznie się robić papka. Jeśli nie ma wystarczająco dużego sitka, to można po prostu metalowy durszlak wyłożyć gazą, efekt jest podobny. Chodzi o to, żeby kiedy dynia zacznie się rozpadać, jej cząstki nie pływały w wodzie.

Cukier wsypać do 200 ml wody. Przygotować syrop. Kiedy cukier się rozpuści dodać rozgotowaną dynię. Z cytryny wycisnąć sok i dodać go do gotującej się konfitury. Całość powinna się gotować do momentu kiedy dynia będzie się rozpadać przy mieszaniu łyżką, ale kiedy większość wody odparuje konfiturze można „pomóc” blenderem. Trzeba tylko pamiętać, żeby całość byłą wystarczająco gęsta.

Gorącą konfiturę przekładać do słoików, mocno zakręcić i obrócić do góry dnem, aż do wystygnięcia.

IMG_3093

IMG_3095

SMACZNEGO!

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *