obiad

Wegański GULASZ z kaszą jaglaną

W KokoszkoLandzie nie mija „faza” na kaszę jaglaną. Gości na naszym stole coraz częściej i w coraz to innych odsłonach. Tym razem zaserwowałam ją z gulaszem z warzyw. Wyszło bardzo sycące, smaczne i niskokaloryczne danie, które spokojnie możemy podawać weganom, czy też osobom na diecie bezglutenowej. Jednocześnie to bogactwo potrzebnych wartości odżywczych.

 Składniki:

  • 350 g kaszy jaglanej
  • 2 białe papryki
  • 1 brokuł
  • 1 czerwona papryka
  • 3 świeże pomidory
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 mały por
  • 4-5 lasek selera naciowego
  • 1 papryczka peperoni
  • 1 puszka ciemnej fasoli
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • curry
  • ostra papryka
  • słodka papryka
  • sól
  • pieprz

Brokuł zalać wodą, osolić ją i gotować. Po gotowaniu NIE wylewać wody, w której był gotowany. Kaszę gotować w proporcjach 2:1 (czyli do 350 g kaszy należy dolać 700 ml wody). Dodać dosłownie szczyptę soli, nie więcej. Co chwilę kaszę mieszać, żeby nie przywarła do dna i się przypaliła. Po ugotowaniu odstawić do ostudzenia.

W tym czasie bardzo drobno posiekać czosnek, cebule i papryczkę i peperoni, na odrobinę większe kawałki posiekać również pora. Pokroić na kostki selera, białą i czerwoną paprykę . Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić czosnek i cebule dodać papryczkę, chwilę podsmażyć i dodać pora. Kiedy wszystkie smaki już się połączą przesypać całość do garnka. I po kolei dodawać: seler naciowy i paprykę całość dusić podlewając wywarem z brokułów.

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na kostkę. Kiedy reszta warzyw trochę zmięknie, dodać do nich pomidory świeże i w puszcze (w całości, razem z sosem, przy mieszaniu i tak się rozpadną), fasole i podzielone na różyczki brokuły. Wszystko mieszać i dusić.

W trakcie duszenia dodać 1 łyżkę curry, 1 łyżkę słodkiej papryki i pół łyżki ostrej (chyba, że ktoś lubi pikantne smaki, to można dodać więcej, trzeba tylko pamiętać, że w gulaszu jest już ostra papryka peperoni i łatwo przesadzić).

Kiedy warzywa będą gotowe wyłączyć pod nimi palnik i dodać ugotowaną wcześniej kaszę. Wszystko razem wymieszać i przyprawić solą i pieprzem.

SMACZNEGO

(A)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *