obiad,  przystawka,  wegańskie

FRYTKI z warzyw

Wiosna już w pełni, więc nie pozostaje nic innego jak „zmienić opony na letnie”. Nie wierzę w istnienie osób, które zimą potrafią schudnąć, a nawet utrzymywać zgrabną sylwetkę. Choćby nie wiem jak bardzo był promowany zdrowy tryb życia, to zima jest od tego, żeby leżeć w ciepłym łóżku i zajadać się czekoladą i popijać kremowym piwem.

Ale skoro już trzeba zacząć dotrzymywać kroku wszystkim zapalonym biegaczom, a latem wyjść na plażę to czas na coś zdrowego i niskokalorycznego, takiego jak frytki z warzyw.  To dużo zdrowsza wersja frytek z ziemniaków smażonych w głębokim tłuszczu. Mogą być dodatkiem do dania głównego lub lekką przekąską miedzy posiłkami (a ja jadłam je nawet w pracy jako główny posiłek w ciągu dnia i też dały radę).

Idealne, pyszne, wiosenne danie, pięknie komponuje się na talerzu. Domowe, pachnące i zdrowe z niewielką ilością tłuszczu (a ten jest niezbędny, jak wiadomo nawet w najbardziej restrykcyjnych dietach), ale za to z mnóstwem ziół i przypraw. Polecamy same, lub z dodatkiem ulubionego dipu.

Składnik:

  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 2 średniej wielkości korzenie pietruszki
  • 2 bataty
  • 1 cukinia
  • świeży rozmaryn
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz

Bataty, marchewki, pietruszki i cukinie według uznania obrać lub dokładnie umyć. Pietruszkę koniecznie obrać ze skórki. Wszystkie warzywa pokroić w paski o szerokości około 1 cm.

Frytki wymieszać dokładnie z olejem, rozmarynem i przyprawami. Przełożyć warzywa równomiernie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika.

Piec w temperaturze 200°C przez około 15-20 minut.

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *