obiad

Pierś z KURCZAKA faszerowana szpinakiem

Musimy przyznać, że w KokoszkoLandowej kuchni rzadko gości mięso. Nie z przyczyn ideologicznych, ale raczej ze względu na gusta smaków. Czytamy wasze opinie, że brakuje wam przepisów na potrawy z mięsa, więc dziś specjalnie coś dla „padlinożerców”, ale w delikatnym wydaniu.   Kurczak faszerowany szpinakiem, dobrze komponuje się z ziemniaczanym puree i karmelizowanymi marchewkami.

Mamy nadzieje, że wam przypadnie do gustu.

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka lub 2 podwójne
  • 150-180 g świeżego szpinaku lub mrożonego
  • 1 kulka sera mozzarella ok. 120 g
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 5-7 listków świeżej bazylii
  • 1 łyżka masła
  • sól i pierz
  • oliwa z oliwek

Pierś z kurczaka umyć i osuszyć, lekko rozbić za pomocą tłuczka. Posolić i posypać pieprzem mięso z obu stron. Dać kurczakowi odpocząć, odkładając go na chwilę.

Odciąć grube łodygi z świeżego szpinaku, następnie umieścić szpinak w misce z wodą na 15 minut. Po tym czasie opłukać i osuszyć liście.

Czosnek obrać i zetrzeć na prasce. Rozgrzać masło na patelni dodać liście szpinaku i chwile podusić. Dodać starty czosnek, posiekane liście świeżej bazylii, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Dusić do momentu aż szpinak się zredukuję i zmięknie. Odstawić do ostygnięcia.

Mozzarellę zetrzeć na grubych oczkach i połączyć ze szpinakiem.

Przygotowany farsz włożyć do filetów z piersi z kurczaka i zawinąć. Można pomóc sobie wykałaczkami jeśli mięso nie chce nam się ładnie zawinąć. Przed podaniem na talerz wyjąc wykałaczki.

Naczynie żaroodporne nasmarować oliwą i wyłożyć piersi z kurczaka (można użyć smakowej oliwy).

Piec w temperaturze 180°C przez około 20-30 minut.

SMACZNEGO

(K)

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *