bezglutenowe,  ciasto,  wegańskie,  wegatariańskie

CIASTO czekoladowe z czerwonej fasoli

To moje pierwsze ciasto bezglutenowe i chyba nieskromnie mogę ogłosić sukces. Bardzo proste w wykonaniu, mocno czekoladowe i wilgotne. Zostało dosłownie pochłonięte chwilę po przygotowaniu. Najlepszy dowód na to, że bezglutenowe nie znaczy gorsze.

 Inspiracja zaczerpnięta z bloga „Gotujemy rodzinnie

Składniki:

  • 1 puszka czerwonej fasoli (400 g)
  • 3 jaja
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 3 łyżki oleju
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady (50 g)
  • ½ szkl. cukru trzcinowego 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Czekoladę zetrzeć na tarce. Czerwoną fasolę odsączyć i przepłukać pod wodą. Następnie  dokładnie zblendować na gładką masę. Dodać jajka, kakao, olej, cukier, proszek oraz sól. Ponownie zblendować, do momentu połączenia wszystkich składników. Na koniec dodać startą czekoladę i wymieszać drewnianą łyżką. Przygotować tortownicę o średnicy ok. 20 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia i przelać gotową masę.

Piec w temperaturze 170°C przez około 45 minut.

 Krem:

  • 1/3 szkl. wiórków kokosowych
  • ½ puszki białej fasoli (200 g)
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka amaretto
  • 2 czubate łyżki mleczka kokosowego (najlepiej zebrać gęstą warstwę z wierzchu mleka)
  • truskawki i borówka amerykańska 

Wiórki zblendować, na drobniejsze kawałki. Białą fasolę odsączyć i przepłukać pod wodą i zbledendować. Następnie dodać miód, amaretto oraz 2 łyżki mleczka kokosowego, wiórki kokosowe i ponownie zmiksować.

Krem przełożyć na wystudzonym spodzie i włożyć gotowe ciasto na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem udekorować truskawkami, jagodami, lub innymi owocami według upodobań.

SMACZNEGO

(K)

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *