sałatka,  śniadanie

SAŁATKA z bobem i batatem

Sałatka kojarzy się bardziej z lekką przekąską niż z samodzielnym daniem. Ale jeśli tylko „zasilimy” ją odpowiednimi składnikami to powstanie sycąca i pyszna potrawa. A skoro doczekaliśmy się już sezonu na bób, to właśnie on jest głównym bohaterem naszej letniej sałatki.

Składniki układamy na talerzu warstwowo:

  • kilka liści szczawiu
  • 1 nieduży ugotowany batat
  • 100 -150 g ugotowanego i obranego bobu
  • kilka świeżych malin
  • 3-4 pokrojone w paski suszone pomidory w oleju
  • 3-4 łyżki soczewicy z puszki
  • 1-2 łyżki mieszanki słonecznika z pestkami dyni
  • 1 łyżka oliwy z suszonymi pomidorami i bazylią
  • sos na bazie octu balsamicznego – Glassa

Wszystkie składniki wykładamy na duży talerz, a przed podaniem polać oliwą i sosem.

SMACZNEGO

2 komentarze

Skomentuj ~foodmania Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *