obiad,  wegańskie,  zupa

ZUPA z soczewicy

Są sprawy, którymi wolę zająć się po zmroku. Wymykam się zamaskowana, przedzieram się w cieniu zachodzącego słońca, żeby spokojnie oddać się fascynacji, przez większość uważana za żenującą. I wtedy „BAM”, okazuje się, że na kilku metrach kwadratowych sali kinowej można spotkać więcej znajomych niż przez cały miesiąc. I wszyscy mają tę samą minę lwa, przyłapanego na wegańskim obiedzie, a potem z tą samą rozdziabioną buzią wpatrują się w tańcujących na ekranie hindusów w najnowszym hicie bollywood. A skoro „moda” na fascynację Indiami i kulturą tego półwyspu nie wygasa, to dziś u nas na kokoszkolandowym stole zupa inspirowana smakiem i naszymi wspomnieniami z tego magicznego kraju.

Słodko-ostra, o smaku Indii. Bardzo sycąca zupa doczekała się pochlebnych opinii nie tylko wśród domowników KokoszkoLandu, ale też wśród naszych gości – nie tylko fanów tańców brzucha.

Zupa jest zrobiona z samych warzyw, dlatego spokojnie mogą ją przygotować też weganie.

 PS: Wszyscy kryptofajni bollywood, możecie być spokojni. Nie wydam Was. I do zobaczenia na najbliższym seansie.

 Składniki:

  • 500 g Soczewica
  • duża puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 12-15 suszonych pomidorów
  • dwie garści świeżego szpinaku
  • 2 cebule czerwone (albo jedna duża)
  • 4 ząbki czosnku
  • olej kokosowy
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 2 łyżeczki kminu mielonego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • tymianek (najlepiej świeży)
  • oregano (najlepiej świeże)

Soczewice opłukać, i gotować aż lekko zmięknie – nie wylewać wody. Czosnek obrać i pokroić na maleńką kosteczkę (nie korzystać z wyciskarki  ani praski – zgnieciony nimi czosnek nadaje się tylko do podawania na zimno). Cebule obrać i pokroić w kostkę. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzać olej kokosowy. Przysmażyć na nim cebule, potem dodać czosnek, a kiedy zmiękną dodać przyprawy: kmin, słodką paprykę, ostrą paprykę, kurkumę, grand masalę, żeby uniknąć przypalenia, można dodać więcej oleju kokosowego. Stale mieszać przez około minutę i dodać soczewice razem w wodą, w której była gotowana. Zamieszać, dodać pokrojone na kostkę pomidory i szpinak. Gotować do całkowitego wchłonięcia wody przez soczewice. Dolać mleczko kokosowe. Zagotować i doprawić do smaku solą i ziołami.

SMACZNEGO

(A)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *