sałatka,  śniadanie

JAJKA zapiekane w AWOKADO

Awokado to wyjątkowy, choć często pomijany owoc. Zdrowy, ale przede wszystkim pyszny. Możliwości wykorzystania awokado jest tyle ile gustów i osób. Ono naprawdę pasuje do wszystkiego. U nas ostatnio furorę robi zestawienie awokado z jajkiem. Bardzo proste, pożywne i zdrowe śniadanie. I na dodatek jego przygotowanie zajmie Wam dosłownie chwile.

Składniki:

  • awokado
  • dwa jajka
  • pieprz sól
  • ewentualnie ulubione przyprawy i ser

Awokado przeciąć na pół – uwaga w środku jest ogromna twarda pestka! Żeby ją ładnie wydrylować, trzeba chwycić za dwie przecięte części i delikatnie je przekręcić. Dużą łyżką podważyć delikatnie pestkę. Do powstałych wgłębień delikatnie wlać żółtko i odrobinę białka ( całe się nie zmieści, trzeba uważać, żeby nadmiar się nie wylał). Doprawić i ewentualnie posypać serem.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 15 minut, aż zetnie się białko.

SMACZNEGO

(A)

20 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *