ciasto

CIASTO z truskawkami i mąki pełnoziarnistej

Szybkie, bo takie lubię,  słodkie bo takie uwielbiam i z truskawkami je ubóstwiam!

Na blogu możecie znaleźć ubiegłoroczny przepis na ciasto z truskawkami w nieco innej odsłonie.  Przepisy różnią się od siebie rodzajem mąki. Jeden element, który zmienia bardzo wiele. Możecie spróbować obu i zobaczycie, które bardziej wam smakuje.

Składniki:

  • 4 jajka
  • ½ szklanki trzcinowego cukru
  • 2 szklanki razowej mąki pełnoziarnistej
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 500 g truskawek

Jajka ubić na puszystą masę, dodać cukier i dokładnie wymieszać blenderem lub mikserem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Dokładnie wymieszać do połączenia składników. Na koniec dodać ostygnięte masło. Wymieszać. Przygotować formę wyłożona papierem do pieczenia. Wlać masę na górę ciasta układamy truskawki obrane i pokrojone w ćwiartki lub połówki.

Piec w temperaturze 180°C przez około 40-50 minut.

Upieczone ciasto możecie obsypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO

(K)

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *