ciasto

TARTA z borówkami i kremem z białej czekolady

Wychodzicie „na dwór”, czy „na pole”? Jecie „ziemniaczka”, czy „bajaderkę”? W lesie szukacie „prawdziwków”, czy „borowików”? 

Odwieczne spory. Najwięcej tego typu dyskusji przeprowadza się chyba na pierwszym roku studiów, kiedy spotyka się duża grupa ludzi i każdy jest z innej części Polski. 

Ten spór dotyczy także borówek i jagód. U nas w domu zawsze jadło się borówki. 

Niezależnie od tego jak nazywane, smakują tak samo wyśmienicie. A w upalne, letnie dni delikatna tarta z borówkami smakuje idealnie! No i wygląda przepięknie.

 Składniki na spód:

  • 200 g mąki żytniej razowej 
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • ok 2 łyżek wody

Połączyć ze sobą wszystkie składniki. Gotowym ciastem wyłożyć natłuszczoną i obsypaną bułka tartą formę i wsadzić na ok 30 min do lodówki. Po tym czasie, umieścić spód w piekarniku.

Piec w temperaturze 190°C prze około 20-25 minut.

 Składniki na krem z białej czekolady:

  • 150-170 g białej czekolady
  • 250 ml śmietany 36% tłuszczu (dobrze schłodzone)
  • 250 g serka mascarpone (dobrze schłodzone)

Dodatkowo

  • 0,5 litra borówek
  • kilka łyżek dżemu

Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić aż ostygnie. Śmietanę ubić na sztywno, dodać po łyżce serek i delikatnie mieszać drewnianą łyżką. Na koniec dodać czekoladę, mieszać do momentu połączenia składników.

Ostudzony spód wysmarować dżemem (ja użyłam dżemu z owoców leśnych ale może być inny). Następnie wyłożyć krem z białej czekolady. Na gotową tartę wyłożyć świeże borówki.

Umieścić tarte na 4-6 godzin w lodówce przed podaniem. Deser można udekorować listkami świeżej mięty i wiórkami białej czekolady. 

 SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *