ciasteczka,  święta

PIERNICZKI na choinkę #1

Poza tymi pierniczkami do spałaszowania w święta, co roku w KokoszkoLandzie pierniczki wiszą na choince. Dodaje jej to nie tylko tradycyjnego kunsztu, ale też zapach piernika pięknie unosi się po domu.  Przygotowujemy je oczywiście wcześniej i dekorujemy lukrem, czekoladą i różnymi kolorowymi cukiereczkami.

Na naszym blogu możecie już znaleźć inne przepisy na pierniczki (PIERNICZKI, świąteczne PIERNICZKI). Natomiast te świąteczne ciasteczka idealnie nadają się na choinkę bo zaraz po przygotowaniu są trochę twarde i muszą odczekać trochę czasu żeby zmięknąć. Ten czas mogą przeczekać jako dekoracja na choince. Co jakiś czas można podjadać je z prosto z choinki i delektować się piernikowym smakiem.  

Składniki:

  • 1 cytryna
  • 400 g cukru
  • 5 łyżek płynnego miodu
  • 60 g masła
  • 650 g maki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Cytrynę przekroić po środku i z każdej połówki wycisnąć sok. Rozgrzać w garnku sok z cytryny, cukier, miód i masło. Delikatnie mieszać żeby masa się nie przypaliła i gotować aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą, następnie zdjąć garnek z palnika i chwilę odczekać aby masa się lekko ochłodziła. Do innej miski przesiać mąkę, dodać jajko, przyprawę do piernika, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać suche składniki, następnie dodać lekko przestudzoną masę. Wyłożyć gotowe ciasto na stolnicę posypaną mąką i dokładnie wyrobić, tak aby było twarde i gładkie. Posypać stolnice mąką i rozwałkować ciasto na placek grubości 0,5 cm. Wytnij foremkami ciastka i ułożyć je w odległości na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 170 C przez 15 minut.

Ostudzone pierniczki przyozdobić. O zdobieniu pierniczków możecie przeczytać w naszym poprzednim wpisie. 

SMACZNEGO

(K)

4 komentarze

Skomentuj ~Sarna Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *