ciasteczka,  kurnik,  święta

PIERNICZKI najlepiej piecze się w towarzystwie #2

Piernikowe szaleństwo trwa! Po mieszkaniu rozniesie się zapach imbiru, kakao, cynamonu, miodu i lukru. Bez tego nie poczuje się dobrze świątecznej aury, a że wspólne wypiekanie pierniczków i ich zdobienie to kapitalna zabawa nie tylko dla dzieci udowodniliśmy kilka dni temu.  Zaprosiliśmy grupę przyjaciół, wyrobiłam ciasto, a potem poszło już samo, wałkowanie, wycinanie, pieczenie i zdobienie. Pełen serwis.

Te pierniczki to najlepszy dowód na to, że w każdym z nas drzemie artysta (nawet jeśli niezrozumiany przez odbiorców), bo tworzyć każdy może trochę lepiej, a częściej gorzej. Choć ja i tak uważam, że to niej piękniejsze pierniczki na świecie bo robiliśmy je razem dobrze się przy tym bawiąc.

Oto najprostszy możliwy przepis na pierniki. Ich sekretem jest dobra zabawa przy wypiekaniu.

Składniki:

  • 450 g mąki
  • 2 łyżki miodu
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 torebka przypraw do piernika
  • 100 g masła
  • 1 jajko

Zdobienie:

  • cukier puder
  • cytryna
  • posypki, polewy, orzechy, suszone owoce i wszystko co wam w duszy gra i na co macie ochotę.

Przesiać 2 szklanki mąki, dodać cukier puder, przyprawę do piernika i sodę. Delikatnie wpić jajko, dodać miód i masło. Zagnieść całość. Bardzo porządnie aż całość będzie jednolitą masą. Mąką która nam została podsypać stolnice, rozwałkować ciasto i wycinać kształty.

Na blachę przykryta papierem do pieczenia wykładać pierniczki.

Piec 10-15 minut (w zależności od grubości ciasta) w 180 stopniach.

Po wyjęciu pierniczki ostudzić i zabrać się do zabawy zdobieniowej.

 Przygotowanie lukru:

Cukier puder rozpuścić w soku z cytryny – czym bardziej gęsty, tym bielszy i bardziej zwarty będzie na pierniczkach. Może służyć jako ozdoba i jako klej do cukiereczków, literek i posypek.

SMACZNEGO

(A)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *