ciasto,  święta

TARTA sernikowa z suszonymi śliwkami

„Już nic więcej nie zmieszczę. No chyba, że serniczek” – Chyba wszyscy znają ten „typowy świąteczny stan”. Niby każdy przejedzony, a jakoś słodkości znikają. Powtarzająca się od lat sytuacja zainspirowała mnie do stworzenia tej tarty. Słodka i świąteczna, idealnie pasuje na ten okres. 

Wstając od świątecznego stołu nie będzie wam towarzyszyło przejedzenie, no chyba, że skusicie się na więcej niż jeden kawałek. 😉

Składniki na spód

  • 200 g mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 1 żółtko
  • 100 g masła

Składniki  na masę

  • 100 g twarogu (twaróg z wiadereczka)
  • 80 g masła
  • 2 jajka
  • 1 białko
  • 80  g cukru
  • sok z połówki cytryny
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 7-8 suszonych śliwek

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, żółtko i miękkie masło. Wszystkie składniki szybko zagnieść. Gotowe ciasto przenieść do wysmarowanej formy na tatrę. Po nakłuwać ciasto widelcem. Umieścić spód w lodówce i zabrać się za przygotowanie masy serowej.

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Wszystkie żółtka utrzeć z cukrem. Do masy z żółtek dodać twaróg, sok z cytryny i miękkie masło, dokładnie wymieszaj mikserem. Dodać pianę z białek i mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać drewniana łyżką. Na koniec dodać pokrojone w paski suszone śliwki. Zamieszać. Gotowe ciasto przełożyć do wyłożonej ciastem formy.  

Piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut.

SMACZNEGO

(K) 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *