obiad,  zupa

ZUPA krem z bobu

 To już końcówka wspaniałego sezonu na bób. Trzeba to uczcić i najeść się na „zapas”. Dlatego u nas ostatnio bób pojawia się często na stole, czy to w sałatce, czy na kanapce, czy solo. Dziś przyszedł czas na zupę. Pyszną, sycącą zupę krem. Kwintesencja wszystkiego co w bobie najlepsze.

 Składniki:

  • 1 ceblua
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • woreczek bobu
  • sól
  • pieprz
  • curry
  • słodka papryka
  • liść laurowy
  • chili
  • opcjonalnie: wędzony łosoś/ płatki migdałów/ pietruszka/śmietana

Bób ugotować w osolonej wodzie i obrać ze skórki kiedy przestygnie. W tym czasie, posiekać cebule i czosnek. Podsmażyć warzywa na oliwie w garnku z grubym dnem. Dodać przyprawy według gustu. U nas: curry, chili, słodka papryka, pieprz, sól, 2 liście laurowe. Kiedy cebula i czosnek przejdą przyprawami, dodać 400ml wody i obrany bób. Gotować. Kiedy wszystko rozmięknie rozgnieść bób widelcem, lub wszystko razem rozgnieść blenderem.

Podawać według gustu, z kawałkiem wędzonego łososia, pietruszką, kleksem śmietany i płatkami migdałów.

SMACZNEGO

(A)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *