ciasteczka,  deser,  muffiny

MUFFINY czekoladowe z orzechami laskowymi

Na blogu możecie znaleźć MUFFINY czekoladowe z serkiem mascarpone, MUFFINY czekoladowe teraz nadszedł czas na muffiny czekoladowe z orzechami laskowymi. Muffiny są wyjątkowe bo oprócz kawałków czekolady natrafiamy na orzechy. Fantastycznie smakują i pięknie pachną, a na drugi dzień nadal świetnie smakują.

Orzechy laskowe możecie spokojnie zastąpić innymi ulubionymi orzechami.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • ½ szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
  • 2 garści posiekanych orzechów laskowych

Dodatkowo

  • lukier
  • mała garść posiekanych orzechów laskowych

Przygotować dwie większe miski. W jednej wymieszać wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao). W drugiej wymieszać wszystkie mokre składniki (olej, jajko i mleko).

Mokre składniki dodać do suchych. Wymieszać najlepiej drewniana łyżką, do momentu połączenia składników. Jeśli ciasto będzie zbyt długo mieszane, to nie wyrośnie. Wrzucić drobne kawałki czekolady i posiekanych orzechów laskowych.

Gotową masę przełożyć do formy na muffiny, wyłożonej papierowymi papilotkami. Napełnić foremki do 3/4 wysokości. Następnie umieszczamy babeczki w piekarniku.

Piec w temperaturze 200°C przez około 15 minut.

Ostygnięte babeczki polać lukrem i obsypać posiekanymi orzeszkami.

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *