ciasto

CIASTO jogurtowe z owocami leśnymi

Owoce leśne to nierozłączny element wakacji na wsi. Dzięki ciastu jogurtowemu i pięknemu słońcu jak zamkniemy oczy będzie się nam wydawało że to dopiero początek sierpnia, a nie środek jesieni.

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru trzcinowego
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą waliną
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • ¾ szklanki gęstego jogurtu naturalnego
  • ½ szklanki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ok. 120 g malin (mogą być mrożone)
  • ok. 120 g jeżyn (mogą być mrożone)

Składniki na kruszonkę;

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g masła

Dodatkowo:

  • cukier puder

Ciasto:

W misce mieszać suche składniki i przyprawy: mąkę pszenną, cukier trzcinowy, gałkę muszkatołową, cukier z wanilią i proszek do pieczenia. Do wymieszanych składników dodać: jajka, jogurt naturalny i olej. Wymieszać wszystkie składniki do momentu połączenia się. Sok z cytryny wymieszać z sodą, dodać do masy. Zamieszać. Gotową masę przełożyć do przygotowanej tortownicy. Owoce obtoczyć lekko mąką i ułożyć na górze ciasta.

Kruszonka:

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą do momentu otrzymania konsystencji mokrego piasku. Gotową kruszonką obsypać ciasto z owocami przed włożeniem do piekarnika.

Piec w temperaturze 180ᵒC przez około 50 minut.

Odłożyć ciasto do wystygnięcia przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

SMACZNEGO

(K)

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *