ciasto,  deser,  wielkanoc

Monkey bread czyli MAŁPI CHLEBEK

Świetną alternatywą dla tradycyjnej, drożdżowej babki na wielkanocnym stole jest małpi chlebek.  Tworzą go  kawałki drożdżowego ciasta obtoczone w syropie cynamonowym. Całość wygląda imponująco i tak samo smakuje.

Babkę można podawać samą lub polać ją orzechowym syropem dzięki temu ciasto będzie jeszcze bardziej słodsze.

Przepisy na tradycyjne ciasta wielkanocne możecie znaleźć na naszym blogu:

Składniki

  • 450 g mąki pszennej
  • 1 op suchych drożdży (8g)
  • ½ łyżeczki soli
  • 4 łyżki białego cukru
  • 30 g roztopionego masła
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 70 ml ciepłej wody

Dodatkowo

  • 100 g roztopionego masła
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki cynamonu

Orzechowa polewa

  • 2 garście orzechów włoskich
  • 100 g masła
  • 1 łyżka miodu
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta suszonej papryki

Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Zrobić  wgłębienie i dodać roztopione masło, mleko i wodę. Na koniec dodać cukier i drożdże. Dokładnie wyrobić ciasto. Jeśli ciasto będzie za bardzo kleić się do rąk można dodać odrobinę mąki. Gotowe ciasto zostawić w misce i przykryć czystą ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu na około godzinę.

Wyrośnięte ciasto podzielić na małe kuleczki wielkość orzecha włoskiego (powiano wyjść ok 50 sztuk). Każdą kulkę obtoczyć w roztopionym maśle a następnie w cukrze z cynamonem.

Foremkę na babkę dobrze wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Do tak przygotowanej foremki układać koło siebie wcześniej przygotowane kulki.

Po ułożeniu wszystkich kulek, przykryć ponownie ściereczka i odstawić na kolejne około 40 minut.

Następnie wyrośnięty chlebek umieścić w piekarniku.

Piec w temperaturze 170ᵒC przez 40 minut.

Piec do momentu aż ciasto zarumieni się.

Małpi chlebek wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia, w między czasie można przygotować orzechową polewę.

Duże kawałki orzechów włoskich umieścic wrozgrzanym juz piekarniku.

Piec w temperaturze 170ᵒC przez 10 minut.

W garnku z grubym dnem umieścić masło i dodać cukier, miód, cynamon i suszoną parkę. Wszystko mieszać aż do połączenia się składników i uważać aby masa nie przykleiła się do dna garnka. Na końcu dodać uprażone orzechy i wymieszać.

Gotową polewą oblać ostudzony Małpi chlebek.

SONY DSC

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *