ciasto,  święta

Szybki SERNIK z mandarynkami bez spodu

Ciasto typu „jednomiskowe”, bardzo proste w wykonaniu i bezglutenowe. To chyba najprostszy przepis na sernik jaki znam. Sernik wychodzi wilgotny i bardzo aromatyczny. Mandarynki dodają mu grudniowego świątecznego klimatu. Jeśli macie ochotę na inny dodatek do sernika to mandarynki można zamienić np. na suszone owoce lub orzechy. Sernik dzięki zmianie temperatury w czasie pieczenia nie opada i jest puszysty.

Składniki:

  • 1 kg białego sera z wiadereczka
  • 4 jajka
  • 1 kostka masła
  • ¾ szkl. cukru
  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 3 krople olejku wanilinowego lub migdałowego
  • 1 mała puszka mandarynek w syropie  (300g)

Ser i jajka powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło roztopić i odczekać aż ostygnie, aby po wymieszaniu ze składnikami masa się nie ścieła.

Ser z wiadereczka połączyć dokładnie z jajkami, roztopionym masłem, cukrem, skrobią ziemniaczaną i kilkoma kroplami olejku. Składniki mieszać delikatnie aż do połączenia, ale nie za długo, bo sernik nie wyrośnie. Ciasto powinno mieć konsystencje budyniu. Na koniec dodać mandarynki z puszki, delikatnie wymieszać. Przelać masę do tortownicy.

Temperaturę piekarnika ustawić na 190ᵒC i piec przez 20 minut w nagrzanym piekarniku.

Następnie zmniejszyć temperaturę do 150ᵒC i piec przez kolejne 30 minut.

Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120ᵒC i piec przez ostatnie 30 minut.

Po upieczeniu uchylić drzwiczki i zostawić sernik aż piekarnik się ostudzi. 

Dzięki zabiegowi zmiany temperatur w czasie pieczenia, ciasto nie opada i jest puszyste.

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *