przetwory,  przystawka

OGÓRKI małosolne BEZ WODY

Jesteśmy smakoszami ogórków? Możemy je jeść zawsze i wszędzie. A to oznacza, że także na wakacjach. Bo czy jest coś lepszego od ogórka na wieczornym grillu nad jeziorem? Problemem zawsze był transport słoików, rozlewająca się woda spod ogórków i czasem brak odpowiedniej pogody, żeby ogórki dobrze się ukisiły. Dlatego podczas ostatniego wyjazdu na camping wypróbowałyśmy sposób przygotowania ogórków małosolnych „na sucho”. Wystarczy worek i lodówka, a w 1 dzień będziemy mieć ogórki doskonałe! Koniecznie wypróbujcie.

Składniki:

  • 10 szt.  ogórków
  • 1 płaska łyżka soli
  • 3-4 gałązki kopru
  • kilka ząbków czosnku
  • korzeń chrzanu
  • torebka foliowa (z zamknięciem strunowym)

Ogórki umyć i dokładnie osuszyć, ściąć końcówki, żeby szybciej się zakisiły. Czosnek i chrzan obrać i pokroić na małe słupki. Do torebki włożyć ogórki, koper, czosnek, chrzan. Wsypać sól i zamknąć szczelnie torebkę, usuwając jednocześnie z niej powietrze.

Potrząsać przez chwilę woreczkiem, aby składniki wymieszały się wraz z solą. Woreczek szczelnie zamknąć. Wstawić do lodówki na około 12-20 godzin, a następnie wyjąć z niej i pozostawić w temperaturze pokojowej na około 20-24 godziny.

Po tym czasie mamy gotowe ogórki małosolne. Po otwarciu woreczka ogórki przechowywać w lodówce.

SMACZNEGO

(M)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *