
SERNIK pistacjowy
Pistacje to już od dłuższego czasu najmodniejszy składnik w cukiernictwie. Dlatego i ja postanowiłam w końcu przygotować coś pistacjowego. Twaróg i pistacje bardzo się lubią a smak podkręca jeszcze polewa pistacjowa. „Niebo w gębie”.
SERNIK pistacjowy gościł na naszym stole wielkanocnym i jako pierwszy zniknął z niego.
Wskazówki
- Sernik jest jednym z najłatwiejszych w przygotowaniu ciast.
- Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.
- Krem pistacjowy można kupić w sklepie spożywczym lub przez internet.
- ciasto można ozdobić małymi cukiereczkami, marcepanowymi ozdobami oraz posiekanymi pistacjami
- Sernik najlepiej smakuję schłodzony, dlatego dobrze jest przygotować go dzień wcześniej.
Spód
- 200 g herbatników
- 100 g miękkiego masła
Masa serowa
- 1 kg białego sera z wiadereczka
- 4 jajka
- 100 g masła
- ¾ szklanka cukru
- 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 150 ml śmietany 30%
- 180 g kremu pistacjowego (jedna łyżkę dodać do polewy)
Polewa
- 50 ml śmietany 30%
- 50 g białej czekolady
- 1 łyżka kremu pistacjowego
- posiekane na drobne kilka sztuk pistacji
- opcjonalnie cukierki marcepanowe do dekoracji
Wyłożyć tortownicę papierem do wypieków (tylko spód) o średnicy 24 cm.
Spód
Herbatniki za pomocą blendera lub wałka pokruszyć na drobny piasek. Dodać: roztopione masło. Wymieszać. Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy. Dobrze ugnieść spód (można to zrobić dnem szklanki)
Schłodzić w lodówce ok. 30 minut.
Sernik
Ser i jajka powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło roztopić i odczekać aż ostygnie, żeby po wymieszaniu ze składnikami masa się nie ścięła.
Do sera wbijać pojedynczo jajka i po każdym dobrze wymieszać. Następnie dodać roztopione masło, cukier, skrobie ziemniaczaną, śmietanę i krem pistacjowy. Składniki mieszać delikatnie tylko do połączenia składników. Ciasto powinno mieć konsystencje budyniu. Można użyć robota kuchennego do wyrobienia masy serowej.
Przelać masę na wcześniej przygotowany i schłodzony spód z ciasteczek.
Temperaturę piekarnika ustawić na 190ᵒC i piec przez 20minut w nagrzanym piekarniku.
Następnie zmniejszyć temperaturę do 150ᵒC i piec przez kolejne 30 minut.
Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120ᵒC i piec przez ostatnie 30 minut.
Po upieczeniu uchylić drzwiczki i zostawić sernik aż piekarnik się ostudzi.
Dzięki zabiegowi zmiany temperatur w czasie pieczenia, ciasto nie opada i jest puszyste.
Polewa
W czasie gdy ciasto będzie stygło można krem na wierzch.
W garnku z grubszym dnem zagotować śmietanę, odstawić z palnika i dodać pokrojoną białą czekoladę. Zamieszać i dodać krem pistacjowy. Mieszać do momentu roztopienia czekolady i połączenia wszystkich składników. Gotowa polewę wylać na ostudzony sernik. Można udekorować posiekanymi pistacjami i marcepanowymi cukiereczkami.


SMACZNEGO
(K)
