ciasto,  tarta

TARTA cytrynowa II

Wiosenna tarta o orzeźwiającym smaku. Tarta ma mocno cytrynowy smak, bo sok z cytrynowy jest zarówno w spodzie jak i w kremie.

Na blogu możecie znaleźć inne przepisy z cytrynami w roli głównej:

Składniki na kruche ciasto

  • 230 g mąki pszennej
  • 130 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 40 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Składniki na krem cytrynowy

  • 5 jajek
  • 120 g cukru
  • 200 ml śmietany (30-36%)
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • Starta skórka z 2 cytryn
  • 150 ml świeżego soku z cytryn

Spód

Mąkę przesiać, dodać masło, szybko zagnieść, nie przejmujcie się, że ciasto nie będzie się za bardzo lepić (konsystencją będzie przypominać kruszonkę). Następnie dodać jajko, cukier, sól i sok z cytryn ugniatać aż do połączenia. Z gotowego ciasta ugnieść kulę i owinąć folią spożywczą. Umieścić w lodówce na 30 minut.

Przygotować formę na tarte (średnicy 25 cm) posmarować masłem i oprószyć mąką. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować. Widelcem kilkanaście razy nakłuć spód tarty. Na przygotowany spód wyłożyć papier do pieczenia, następnie na papier wysypać obciążenie (np. kulki ceramiczne, fasola, ryż).

Piec w temperaturze 200ᵒC przez około 15 minut. Następnie usunąć papier z obciążeniem i ponownie piec przez 5 minut.

Gotowy spód wyjąć z piekarnika i odczekać aż wystygnie.  

Krem cytrynowy

W między czasie można przygotować krem cytrynowy. Umieścić wszystkie składniki w misce i za pomocą blendera lub robota kuchennego wymieszać wszystkie składniki ze sobą, do momentu połączenia.  Wlać masę na ostygnięty spód. Delikatnie włożyć tatrę do nagrzanego piernika.

Piec w temperaturze 180ᵒC przez kolejne 30 minut.

Jeśli góra zacznie się szybko rumienić można na wierzch położyć folię aluminiową.

SMACZNEGO

(K)

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *