ciasto

CIASTO z gruszkami

Nic tak dobrze nie wpływa na samopoczucie jak słodkie owoce. A jeśli te owoce zjemy w cieście, to już można pokonywać szarość jesieni. Choć gruszki najchętniej zjadam prosto z drzewa, tym razem postanowiłam poeksperymentować. Pierwszy raz robiłam ciasto z tym owocem i już wiem, że będzie gościć u nas częściej.

 Składniki

  • 220-250 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 180 g masła
  • 3 jajka
  • 2 duże gruszki
  • cukier puder do posypania

 Mąkę wymieszać razem z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać miękkie masło i roztrzepane jajka. Dokładnie zagnieść ciasto rękami.

 Gotowe ciasto przelać do tortownicy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.

Umyte gruszki, pokroić w cienkie plastry i ułożyć na wierzch ciasta.

Piec w 180°C przez około 60 minut.

 Wystudzić i obsypać cukrem pudrem.

IMG_2498

IMG_2504

IMG_2513

IMG_2523

IMG_2524

SMACZNEGO!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *