ciasto

KREMÓWKA z kruchym ciastem

Nie lubimy utrudniać sobie życia. W kuchni też ma być prosto.  I tak oto prezentujemy przepis na kremówkę idealną. Zrezygnowałyśmy z warstwy bitej śmietany, bo czas zrzucić dodatkowe kilogramy, które przykleiły się podczas narodowej kwarantanny.

Inspiracja zaczerpnięta z bloga „Domowy smak jedzenia”

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 250 g margaryny
  • ½ szklanki śmietany 18%

Składniki na krem

  • 5 szklanek mleka
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1 opakowanie cukierku wanilinowego
  • 4 żółtka

Dodatkowo

  • cukier puder 

Kruche ciasto

Mąkę przesiać i połączyć z zimną, pokrojoną w kostkę margaryną. Na koniec dodać śmietanę i zagnieść ciasto. Gnieść do momentu połączenia składników. Gotowe ciasto odłożyć do lodówki na minimum godzinę.

Po wyjęciu z lodówki podzielić ciasto na dwie równe części. Każdą część (to będzie nasz dół i góra ciasta) uformować na płaską wielkość brytfanki (ok. 20x35cm). Każdą cześć osobno przełożyć do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 180ᵒC przez około 15 minut (piec do uzyskania złotego koloru).

Po wyjęciu z piekarnika odstawiać spód i górę ciasta do ostygnięcia.

W tym czasie przygotować krem do kremówki.

Przygotować garnek najlepiej z grubym dnem. Wlać 4 szklanki mleka. Dodać cukier, cukier wanilinowy i masło. Zamieszać co jakiś czas, aby mleko się nie przypaliło. Odstawić do momentu aż wszystkie składniki się połączą.

Do drugiego naczynia wlać 1 szklankę mleka. Dodać żółtka, mąkę, oraz opakowanie budyniu. Wszystko ze sobą dokładnie zmiksować.

Do wrzącej masy w garnku dodać drugą masę z budyniem. Cały czas dokładnie mieszać, aby nie powstały grudki i żeby masa nie przywarła do dna garnka. Mieszać do momentu aż masa zgęstnieje.

Gorąca masę wylać na kruche ciasto (które powinno być na dnie brytfanki) drugą częścią ciasta przykryć krem i lekko docisnąć. 

Odstawić ciasto do ostygnięcia i całkowitego zgęstnienia masy.

Przed podaniem ciasta najlepiej posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO

(K)

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *