tradycyjna BABKA cytrynowa
Czas na wiosenną pobudkę! Pora wypełznąć spod kołdry, pozwolić by wygniecione przez zimę miejsce na kanapie wróciło do swojej wyjściowej formy i wybić się w stronę wiosny! Najlepiej oczywiście zacząć od kuchni. Wielkanoc już tuż, tuż, a że nie ma bardziej wiosennego wypieku od babki, to mamy dla Was wyjątkowy przepis. Cytrynowy zapach tej babki roznosi się po całym domu i z trudem doczekuje kolejnego dnia.
Babkę możecie podać z domowym lukrem lub oprószyć cukrem pudem. Ja wybrałam drugą opcje i dodatkowo udekorowałam ją małymi cukiereczkami.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 250 g drobnego cukru do wypieków
- 250 g miękkiej margaryny
- 4 duże jajka
- 1 duża cytryna
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składnik na lukier
- 3/4 szklanki cukru pudru
- sok z 1/2 cytryny
- małe cukiereczki dekoracyjne
Cytrynę sparzyć wrzątkiem i zetrzeć skórkę na małych oczkach tarki.
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć blenderem lub mikserem na puszystą masę. Dodać miękką margarynę i cukier ponownie ubić do momentu połączenia wszystkich składników. Następnie dodać startą skórkę z cytryny.
Białka w osobnej misce ubić na sztywną pianę (można dodać szczyptę soli aby białka lepiej się ubiły). Pianę z białek dodać do masy z żółtek. Delikatnie wymieszać (najlepiej drewnianą lub silikonową łyżką). Na koniec dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką.
Foremkę na babkę wysmarować tłuszczem (masłem lub margaryną) i delikatnie oprószyć bułką tartą (pomoże to później wyjąć babkę z formy).
Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
Piec w temperaturze 180ᵒC przez około 50 minut.
Piec do momentu suchego patyczka
W czasie pieczenia można przygotować lukier. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny. Najlepiej żeby konsystencja lukru była gęsta wówczas lukier będzie dobrze przylegał do babki.
Po upieczeniu wyjąc babkę z piekarnika i odczekać aż lekko ostygnie. Jeszcze ciepła babkę można oblać lukrem i obrzucić kolorowymi cukiereczkami.
SMACZNEGO!
(K)