
CIASTO czekoladowe na kruchym spodzie z malinami
Czekolada z malinami na dodatek prosta w przygotowaniu Nic więcej nie potrzeba.
Spód to tradycyjne kruche ciasto, które należy zagnieść wcześniej i pozwolić mu „dojść do siebie” w lodówce aby po upieczeniu było super kruche. Natomiast masa to połączenie serka mascarpone i dwóch rodzajów czekolady. Całość uzupełniają świeże maliny prosto z ogródka.
Składniki na kruche ciasto
- 460 g mąki pszennej
- 80 g cukru pudru
- szczypta soli
- 260 g masła (z lodówki)
- 2 jajko
Składniki na krem czekoladowy
- 500 g serka mascarpone
- 150 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
Dodatkowo
- duże opakowanie malin lub jak wolisz dwie garście świeżych malin
Mąkę przesiać, dodać pokrojone w drobną kostkę masło, szybko zagnieść. Ciasto bedzie się lekko kleić w konsystencji przypominać może kruszonkę. Dodać jajko, cukier i sól ugniatać aż do połączenia. Z gotowego ciasta uformować kulę i owinąć folią spożywczą. Umieścić w lodówce na ok. 30 minut.
Przygotować dużą formę na ciasto i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować. Wyłożyć nim wcześniej przygotowaną formę z lekko podniesionymi bokami. Ponownie umieścić ciasto w lodówce na przynajmniej 30 minut. Na przygotowany spód wyłożyć papier do pieczenia, następnie na papier wysypać obciążenie (np. kulki ceramiczne, fasolę, ryż).
Piec w temperaturze 200ᵒC przez około 15 minut. Następnie usunąć papier z obciążeniem i ponownie piec przez około 15 minut (do momentu zarumienienia się spodu).
Obie czekolady roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali, odczekać aż czekolada ostygnie. Serek mascarpone dobrze rozetrzeć przy pomocy blendera lub miksera. Do serka dodać obie czekolady i dobrze zmiksować, do momentu połączenia jednolitej masy.
Gotową masę przełożyć na wcześniej przygotowany i dobrze ostudzony spód.
Świeże maliny wyłożyć w całości na masę czekoladową.
Gotowe ciasto schłodzić przed podaniem w lodówce.


SMACZNEGO
(K)

