sernik

SERNIK pistacjowy

Pistacje to już od dłuższego czasu najmodniejszy składnik w cukiernictwie. Dlatego i ja postanowiłam w końcu przygotować coś pistacjowego. Twaróg i pistacje bardzo się lubią a smak podkręca jeszcze polewa pistacjowa. „Niebo w gębie”.

SERNIK pistacjowy gościł na naszym stole wielkanocnym i jako pierwszy zniknął z niego.

Wskazówki

  • Sernik jest jednym z najłatwiejszych w przygotowaniu ciast.
  • Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Krem pistacjowy można kupić w sklepie spożywczym lub przez internet.
  • ciasto można ozdobić małymi cukiereczkami, marcepanowymi ozdobami oraz posiekanymi pistacjami
  • Sernik najlepiej smakuję schłodzony, dlatego dobrze jest przygotować go dzień wcześniej.

Spód

  • 200 g herbatników
  • 100 g miękkiego masła

Masa serowa

  • 1 kg białego sera z wiadereczka
  • 4 jajka
  • 100 g masła
  • ¾ szklanka cukru
  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 150 ml śmietany 30%
  • 180 g kremu pistacjowego (jedna łyżkę dodać do polewy)

Polewa

  • 50 ml śmietany 30%
  • 50 g białej czekolady
  • 1 łyżka kremu pistacjowego
  • posiekane na drobne kilka sztuk pistacji
  • opcjonalnie cukierki marcepanowe do dekoracji

Wyłożyć tortownicę papierem do wypieków (tylko spód) o średnicy 24 cm.

Spód

Herbatniki za pomocą blendera lub wałka pokruszyć na drobny piasek. Dodać: roztopione masło. Wymieszać. Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy. Dobrze ugnieść spód (można to zrobić dnem szklanki)

Schłodzić w lodówce ok. 30 minut.

Sernik

Ser i jajka powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło roztopić i odczekać aż ostygnie, żeby po wymieszaniu ze składnikami masa się nie ścięła.

Do sera wbijać pojedynczo jajka i po każdym dobrze wymieszać. Następnie dodać roztopione masło, cukier, skrobie ziemniaczaną, śmietanę i krem pistacjowy. Składniki mieszać delikatnie tylko do połączenia składników. Ciasto powinno mieć konsystencje budyniu. Można użyć robota kuchennego do wyrobienia masy serowej.

Przelać masę na wcześniej przygotowany  i schłodzony spód z ciasteczek.

Temperaturę piekarnika ustawić na 190ᵒC i piec przez 20minut w nagrzanym piekarniku.

Następnie zmniejszyć temperaturę do 150ᵒC i piec przez kolejne 30 minut.

Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120ᵒC i piec przez ostatnie 30 minut.

Po upieczeniu uchylić drzwiczki i zostawić sernik aż piekarnik się ostudzi.

Dzięki zabiegowi zmiany temperatur w czasie pieczenia, ciasto nie opada i jest puszyste.

Polewa

W czasie gdy ciasto będzie stygło można krem na wierzch.

W garnku z grubszym dnem zagotować śmietanę, odstawić z palnika i dodać pokrojoną  białą czekoladę. Zamieszać i dodać krem pistacjowy. Mieszać do momentu roztopienia czekolady i połączenia wszystkich składników. Gotowa polewę wylać na ostudzony sernik. Można udekorować posiekanymi pistacjami i marcepanowymi cukiereczkami.


SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *