CIASTO z świeżą żurawiną, pistacjami i białą czekoladą
Kolejny przepis z cyklu święta Bożego Narodzenia. Tym razem połącznie składników pistacji, świeżej żurawiny oraz białej czekolady które do siebie idealnie pasują. Ciasto wychodzi wilgotne i bardzo w klimacie świątecznym.
Wskazówki
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- Jeśli nie macie świeżej żurawiny można ją zastąpić mrożoną
- Ciasto można oblać polewą, lukrem lub obsypać cukrem pudrem
Składniki
- 1 duże jajko
- 160 g cukru
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 80 ml oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- skórka z 1 pomarańczy
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 g świeżej żurawiny, posiekanej na mniejsze kawałki
- 60 g niesolonych pistacji, z grubsza posiekanych
- 50 g białej czekolady, posiekanej w drobne kawałki
Polewa
- 50 g białej czekolady
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- ew 2 łyżki posiekanych pistacji
W misce umieścić jajko, cukier, jogurt naturalny, olej, ekstraktu z wanilii i skórkę z pomarańczy. Wymieszać składniki ze sobą rózgą kuchenną można użyć robota kuchennego. Bezpośrednio do mokrych składników podać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Nie mieszać zbyt długo tylko do połącznia składników. Na koniec dodać pokrojoną żurawinę, posiekane pistacje i drobno pokrojoną białą czekoladę. Krótko wymieszać.
Formę keksówkę wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą można tez wyłożyć foremkę papierem do pieczenia Przełożyć gotowe ciasto.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 60 minut.
Polewa
Gdy ciasto ostygnie można przygotować polewę.
W kąpieli wodnej rozpuścić biała czekoladę, dodać jogurtu naturalny, wymieszać
Przenieść polewę do rękawa kuchennego i udekorować ciasto polewą czekoladą i posiekanymi pistacjami.


SMACZNEGO
(K)


