muffiny

MUFFINY czekoladowe z serkiem mascarpone

Pyszne muffiny z wilgotnym nadzieniem idealnie nadają się na sobotnie spotkanie przy kawie. Jak to z tymi ciastkami bywa znikają szybko i zostają po nich tylko okruszki.
Przepis zaczerpnięty z bloga „Kwestia Smaku”.

Składniki
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki kakao
  • 4 kostki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/3 szklanki oleju

Nadzienie

  • 125 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki pszennej

Nadzienie: składniki dokładnie ze sobą mieszać do uzyskania jednolitej masy. Włożyć do lodówki na ok 30 min aż zesztywnieje.

W drugiej misce wymieszać wszystkie suche składnik. Na koniec dodać startą na małych oczkach czekoladę. W osobnej misce wymieszać olej, wodę i na końcu jogurt. Mokre składniki delikatnie dodać do suchych i wymieszać drewnianą łyżką.

Wyłożyć masę do foremek na ok 1/3 ich wysokości. Potem dodać po pół łyżeczki masy mascarpone i wyłożyć jeszcze ciasta tak by wypełniło 2/3 foremki.

Piec w temperaturze 180°C przez ok. 25 minut.

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *