![](https://www.kokoszkoland.pl/wp-content/uploads/2014/04/IMG_7795.jpg)
CIASTKA z marcepanem
Wielkanoc już niebawem, dlatego po babce przyszedł czas na ciasteczka. Zainspirowana blogiem „na piecyku”, dalej eksperymentowałam z marcepanem . Doświadczenie się udało, ciastka wyszły pyszne. Mają jednak sporą wadę… niewytrzymały nawet 24 godzin, wkrótce po upieczeniu wszystkie zniknęły.
Składniki
- 125g miękkiego masła
- 75g cukru
- 100g masy marcepanowej
- 1 łyżeczka syropu amaretto
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 200g mąki pszennej
Wymieszać miękkie masło z cukrem. Marcepan zetrzeć na dużych oczkach i dodać do masy. Całość rozetrzeć na gładką masę.
Po kolei dodawać jajko i żółtka, za każdym razem dokładnie ucierać. Dodać mąkę i na koniec syrop amaretto. Wszystko dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i bezpośrednio na papier do pieczenia wycisnąć masę. Za pomocą rękawa można wyciskać różne kształty.
Piec w temperaturze 180°C przez około 10 minut.
![](https://www.kokoszkoland.pl/wp-content/uploads/2020/08/IMG_7767-1024x653.jpg)
![](https://www.kokoszkoland.pl/wp-content/uploads/2020/08/IMG_7769-1024x684.jpg)
![](https://www.kokoszkoland.pl/wp-content/uploads/2020/08/IMG_7798-1024x683.jpg)
![](https://www.kokoszkoland.pl/wp-content/uploads/2014/04/IMG_7544.jpg)
![](https://www.kokoszkoland.pl/wp-content/uploads/2014/04/IMG_7824-75x75.jpg)