TARTA z jagodami i bezą
Uwielbiam jagody (a właściwie borówki, jak to się mówi w moich stronach). Mają ciekawy, nieoczywisty smak. Już od dzieciństwa za nimi przepadałam. Wtedy coprawda miało więcej wspólnego z chęcią naśladowania, jedzących smerfojagody smurfów, niż z ich rzeczywistym smakiem, ale być może dzięki tej bajce nauczyłam się doceniać te owoce.
Najczęściej jem je z pierogami, lub po prostu same, tym razem postanowiłam trochę poeksperymentować i zrobić letnią tartę. Zdrowe jagody w towarzystwie słodkiej bezy smakują bajecznie. Tak właśnie wyobrażam sobie wypieki Łasucha.
- 200 g maki
- 100 g zimnego masła
- 60 g cukru
- 2 jajka
- szczypta soli
Nadzienie
- ok. 400 g jagód
- ½ szklanki zmielonych biszkoptów
- 2 łyżki cukru
- ¾ szklanki migdałów w płatkach
- 4 łyżki masła (roztopionego)
Beza
- 3 jajka (z lodówki)
- szczypta soli
- ½ szklanka cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- kilka kropel soku z cytryny
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w dużej misce i dokładnie zagnieść. Odłożyć gotowe ciasto do lodówki na około 30 minut.
Składniki na nadzienie ostrożnie wymieszać ze sobą: jagody, biszkopty, cukier, migdały (można je jeszcze pokroić na mniejsze kawałki) i masło.
Po wyjęciu ciasta z lodówki umieścić je w formie do tarty. Forma powinna być wysmarowana niewielką ilością masła. Przygotowany spód kilka razy nakłuć widelcem. Mieszankę jagód z migdałami równolegle wyłożyć na spód.
Oddzielić białka od żółtek. Białka z solą umieścić w wysokiej misce i za pomocą blendera ubić na szczytną pianę. Dodawać stopniowo cukier i mąkę, cały czas ubijać. Na koniec dodać kilka kropel soku z cytryny i zamieszać.
Po 20 minutach wyjąć ciasto z piekarnika i przełożyć delikatnie gotową pianę na ciasto. Ponownie umieścić ciasto w piekarniku.
Jeden komentarz
wedelka
Apetyczna 🙂 U mnie dziś dość podobne ciasto 🙂 Trzeba korzystać, póki są świeże owoce 🙂