ciasto

TARTA z jagodami i bezą

czyli (smerfo)jagody w tarcie, której nie powstydziłby się Łasuch


Uwielbiam jagody (a właściwie borówki, jak to się mówi w moich stronach). Mają ciekawy, nieoczywisty smak. Już od dzieciństwa za nimi przepadałam. Wtedy coprawda miało więcej wspólnego z chęcią naśladowania, jedzących smerfojagody smurfów, niż z ich rzeczywistym smakiem, ale być może dzięki tej bajce nauczyłam się doceniać te owoce.

Najczęściej jem je z pierogami, lub po prostu same, tym razem postanowiłam trochę poeksperymentować i zrobić letnią tartę. Zdrowe jagody w towarzystwie słodkiej bezy smakują bajecznie. Tak właśnie wyobrażam sobie wypieki Łasucha. 

Spód
  • 200 g maki
  • 100 g zimnego masła
  • 60 g cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Nadzienie

  • ok. 400 g jagód
  • ½ szklanki zmielonych biszkoptów
  • 2 łyżki cukru
  • ¾ szklanki migdałów w płatkach
  • 4 łyżki masła (roztopionego)

Beza

  • 3 jajka (z lodówki)
  • szczypta soli
  • ½ szklanka cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • kilka kropel soku z cytryny

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w dużej misce i dokładnie zagnieść. Odłożyć gotowe ciasto do lodówki na około 30 minut.

Składniki na nadzienie ostrożnie wymieszać ze sobą: jagody, biszkopty, cukier, migdały (można je jeszcze pokroić na mniejsze kawałki) i masło.

Po wyjęciu ciasta z lodówki umieścić je w formie do tarty. Forma powinna być wysmarowana niewielką ilością masła. Przygotowany spód kilka razy nakłuć widelcem. Mieszankę jagód z migdałami równolegle wyłożyć na spód.

Piec w temperaturze 180°C przez 20-25 minut.

Oddzielić białka od żółtek. Białka z solą umieścić w wysokiej misce i za pomocą blendera ubić na szczytną pianę. Dodawać stopniowo cukier i mąkę, cały czas ubijać. Na koniec dodać kilka kropel soku z cytryny i zamieszać.

Po 20 minutach wyjąć ciasto z piekarnika i przełożyć delikatnie gotową pianę na ciasto. Ponownie umieścić ciasto w piekarniku.

Piec w temperaturze 150°C przez 7-10 minut.
SMACZNEGO!

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *