obiad,  wegańskie

BURGERY z buraków

Jakiś czas temu pewna weganka, miłośniczka zwierząt i blogerka (Psa urok) zachęcała nas do skosztowania wegańskich potraw. Twierdziła, że są nie tylko zdrowe, ale też bardzo smaczne, a wszystkie skojarzenia wegan z żywieniem się samymi listkami sałaty to mity. Rzeczona weganka, miała nas nawet zaprosić na burgery z buraków, ale zanim czas pozwolił wzięłyśmy się za to same. I wiecie co? – Były pyszne. Nie sprawi to, że nagle odstawimy zupełnie mięso, mleko czy jajka, ale na pewno jeszcze kiedyś wybierzemy buraki zamiast wołowiny.

Składniki:

  • 3 buraki
  • 8 bułek
  • 1 czerwona cebula
  • 1,5 szklanko kaszy jaglanej
  • 2 ząbki czosnku
  • Kiełki rzodkiewki
  • Kilka garści sezamu
  • Garść nasion słonecznika
  • Garść migdałów
  • Kilka listów sałaty lodowej
  • Przyprawy (u mnie indyjska masala i sól, ale możecie użycie tego co najbardziej wam smakuje – sól, pieprz, curry i słodka papryka powinny komponować się w tym zestawieniu idealnie)
  • Zioła (u mnie oregano i tymianek)

Opłukać kaszę jaglaną, wsypać do garnka, zalać  3 szklankami wody, gotować, pilnując żeby się nie przypaliło. Buraki obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę pokroić na drobną kostkę. W dużej misce wymieszać: buraki, kasze jaglaną, cebule, dodać bakalie, przyprawy i porządnie wymieszać. Na blasze rozścielić papier do pieczenia i formować burgery.  Piekarnik ustawić na 200 stopni. Piec w zależności od grubości burgerów 20 minut, potem przewrócić je na druga i piec jeszcze 10.  Na ostatnie kilka minut można włożyć też przekrojone bułki, dzięki temu będą chrupiące przy podaniu.

Po wyciągnięciu bułkę posmarować ulubionym sosem, położyć na nią sałatkę, burgera, dowolne dodatki (pomidor, papryka, kiszony ogórek) na wierzch posypać wszystko kiełkami z rzodkiewki i przykryć górną częścią bułki.

SMACZNEGO

(A)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *