CZEKOŚLIWKA
„Wszystko co przyjemne, jest albo niemoralne, albo kaloryczne” – znacie to powiedzenie? Okropne. I nieprawdziwe. Czekośliwka to najlepszy dowód na to, że nie zawsze pyszne, słodkie i czekoladowe (sic!) oznacza tuczące. Przeciwnie śliwki z kakao są bardzo zdrowe.
Idealny dodatek do naleśników, deserów czy ciast.
Składniki:
- 2 kg śliwek
- 50 g gorzkiego kakao
- ½ szklanki cukru (lub mniej według uznania)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 op cukru waniliowego
Śliwki dokładnie umyć i usunąć pestki. Pokroić owoce na mniejsze kawałki (szybciej się usmażą). Wrzucić owoce do garnka z grubym dnem i gotować do momentu ok. 1,5 h co jaki czas mieszając. W trakcie gotowania dodać cukier i cukier waniliowy. Gotować aż do owoce się rozgotują i zredukuje się syrop. Gotową masę. Do szklanki wsypać kakao, dodać trochę dżemu, dokładnie wymieszać i dołączyć do reszty dżemu. Przyprawić cynamonem i dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze przez 10 minut. Gorący dżem przelać do słoików i ułożyć je do góry dnem.
Wskazana jest pasteryzacja. Bez tego przetwory mogą zacząć się psuć, jeszcze zanim nabierzemy na nie ochoty zimą.
SMACZNEGO
(K)