przetwory

POWIDŁO ŚLIWKOWE

Spieszmy się przetwarzać śliwki! tak szybko się kończą! Cały sezon czekam na piękne, jędrne, słodkie śliwki, a kiedy już są wpadam w panikę, a nawet rozpacz, bo nic tak dobrze, jak śliwki nie zwiastują, że to już koniec. Koniec lata. Koniec świeżych owoców. Po nich nie ma już nic. 

Żeby ulżyć sobie w tych ciężkich zimowych miesiącach trzeba zakasać rękawy i wziąć się pełną parą za przetwory! 

Pamiętajcie spiżarnia nie znosi lenistwa! A klasyczne powidło śliwkowe na pewno wynagrodzi wam trud. 

 Skłaniki: 

  • 1 kg śliwek (najlepiej węgierek)
  • 150 g cukru (według uznania, ale nie jest to konieczne)

 Śliwki dokładnie umyć i osuszyć. Usunąć z nich pestki.Ułożyć je w garnku i zalać 1-2 łyżkami wody (żeby nie przywarły do dna).Gotować na średnim ogniu, bardzo często mieszając żeby śliwki się nie przypaliły. Jeśli chcemy dosłodzić można dodać cukier. Gotować tak długo aż powidło stężeje (około 1,5 – 2 godziny).

Gorące powidło przełożyć do wyparzonych słoiczków.

Zalecamy pasteryzację.

     SMACZNEGO

(A,M)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *