muffiny

MUFFINY ze szpinakiem i kremem z białej czekolady

Zieleń to kolor wiosny. Zielono robi się w doniczkach, zielono na drzewach i trawnikach, więc u nas zielono tez na talerzu.  Wiosenne muffiny ze szpinakiem to idealna słodka przekąska na tą nadchodzącą wiosnę. A dzięki kremowi z białej czekolady nie można im się wprost oprzeć. Musicie spróbować!

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 10 dag szpinaku mrożonego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego
  • 6 łyżek oleju kokosowego
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu jabłkowego

Składniki na krem z białej czekolady

  • 200 g serka mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • ½  szklanka śmietany 30/36%

Szpinak rozmrozić, osączyć z nadmiaru wody. Zmiksować z mleczkiem kokosowym, octem, olejem na jednolitą gładką masę.

Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi.

Mokre składniki wymieszać z suchymi.

Gotową masę przełożyć do formy na muffiny, wyłożonej papierowymi papilotkami. Napełnić foremki do 2/3 wysokości. Następnie umieszczamy babeczki w piekarniku.

Piec w temperaturze 170°C. piec przez około 20-25 minut

(do momentu tzw. Suchego patyczka).

Krem

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odczekać aż masa czekoladowa lekko ostygnie. Następnie rozpuszczoną czekoladę wymieszać dokładnie mikserem z serkiem mascarpone. Do masy stopniowo dodawać śmietanę cały czas miksując do uzyskania aksamitnego konsystencji. Gotowy krem przenieść do rękawa cukierniczego i można dekorować babeczki.

SMACZNEGO

(K)

2 komentarze

Skomentuj ~Lena Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *