
MUFFINY ze szpinakiem i kremem z białej czekolady
Zieleń to kolor wiosny. Zielono robi się w doniczkach, zielono na drzewach i trawnikach, więc u nas zielono tez na talerzu. Wiosenne muffiny ze szpinakiem to idealna słodka przekąska na tą nadchodzącą wiosnę. A dzięki kremowi z białej czekolady nie można im się wprost oprzeć. Musicie spróbować!
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 10 dag szpinaku mrożonego
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki mleczka kokosowego
- 6 łyżek oleju kokosowego
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu jabłkowego
Składniki na krem z białej czekolady
- 200 g serka mascarpone
- 100 g białej czekolady
- ½ szklanka śmietany 30/36%
Szpinak rozmrozić, osączyć z nadmiaru wody. Zmiksować z mleczkiem kokosowym, octem, olejem na jednolitą gładką masę.
Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi.
Mokre składniki wymieszać z suchymi.
Gotową masę przełożyć do formy na muffiny, wyłożonej papierowymi papilotkami. Napełnić foremki do 2/3 wysokości. Następnie umieszczamy babeczki w piekarniku.
Piec w temperaturze 170°C. piec przez około 20-25 minut
(do momentu tzw. Suchego patyczka).
Krem
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odczekać aż masa czekoladowa lekko ostygnie. Następnie rozpuszczoną czekoladę wymieszać dokładnie mikserem z serkiem mascarpone. Do masy stopniowo dodawać śmietanę cały czas miksując do uzyskania aksamitnego konsystencji. Gotowy krem przenieść do rękawa cukierniczego i można dekorować babeczki.
SMACZNEGO
(K)


2 komentarze
~Lena
fajny przepis:)
kokoszkoland
dzięki (K)