muffiny

MUFFINKI z truskawkami i czekoladą

Niby wszystkie muffinki są takie same (pyszne!) ale te są inne niż wszystkie. Wystarczy że ułożycie dodatki na wierzch, a nie zmieszacie ich z masą, a zadzieje się magia J Wychodzą pyszne, wilgotne, ładnie odchodzą od papilotek. Koniecznie spróbujcie!

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 60 g kakao
  • ½ szklanki oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 80 ml jogurtu
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • ok.150 g truskawek
  • 50 g czekolady mlecznej 

Dodatkowo

  • Papilotki na muffinki

Przygotować dwie większe miski. W jednej wymieszać wszystkie suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, cukier trzcinowy oraz kakao).

W drugiej wymieszać wszystkie mokre składniki (olej, jajko, jogurt oraz aromat waniliowy).

Mokre składniki dodać do suchych. Wymieszać najlepiej drewniana łyżką, do momentu połączenia składników. Jeśli ciasto będzie zbyt długo mieszane, to niewyrośnie.

Gotową masę przełożyć do foremki na muffiny wyłożonej papierowymi papilotkami.

Napełnić foremki do 3/4 wysokości.

Na koniec na wierzch babeczki dodać pokrojone na mniejsze kawałki truskawki i posiekaną czekoladę.

Piec w temperaturze 180°C z termoobiegiem przez około 20 minut (bez termoobiegu przez 25 minut).

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *