ciasto

TORCIK bezowy z owocami czyli w skrócie PAVLOVA

Długo zbierałam się do upieczenia pavlovej z owocami. Bałam się że nie podołam, ale po przeprowadzonym małym śledztwie znalazłam kilka wskazówek  na udany torcik bezowy.

 

  1. Białka muszą być w temperaturze pokojowej.
  2. Naczynie w którym będziecie ubijać białka musi być idealnie suche.
  3. Białka muszą być długo ubijane na sztywną pianę.
  4. Cukier należy dodawać powoli, cały czas ubijać białka.
  5. Przestrzegać czasu pieczenia i studzenia w piekarniku.
  6. Świeże owoce które dodają i smaku i wygląd torcikowi.

Trochę wiary we własne siły i na pewno się uda. Nie trzeba się bać pavlovej, tylko przestrzegać tych kilku zasad i wyjdzie idealna. 

Składniki na beze

  • 5 białek
  • 220 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu

Składniki na krem

  • 150 ml śmietany kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo

  • ulubione owoce (np. truskawki, jeżyny, maliny itp.)
  • kilka listków mięty

Beza

Białka ubijamy długo na sztywną pianę. Powoli dodajemy cukier i dalej ubijamy. Piana z białek musi być bardzo sztywna – najlepszy test to oczywiście obrócenie piany nad głową. Jeśli masz wątpliwości czy to dobry pomysł, znaczy że trzeba ubijać dalej. Pod koniec ubijania dodajemy  łyżkę mąki ziemniaczanej i ocet.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze rysujemy ołówkiem okrąg (najlepiej odrysować duży obiadowy talerz). Następnie wyłożyć masę białkową na narysowany okrąg. Boki  bezy należy zrobić wyższe, a środek niższy.

Pieczemy w temperaturze 180°C po 5 minutach przykręcić temperaturę do 150°C .Następnie Piec 1,5 godziny. Studzić beze w uchylonym piekarniku.

 Krem

Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem, a następnie łyżkami dodać ser mascarpone. Ubijać jeszcze chwilkę, aż krem będzie jednolity.

Schłodzony krem i owoce wyłożyć na ostudzoną bezę najlepiej tuż przed podaniem.

SMACZNEGO

(K) 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *