ciasto,  deser,  śniadanie

Drożdżowe BUŁECZKI z nadzieniem krówkowym

Nie ma nic lepszego na śniadanie jak ciepłe bułeczki! A takie zrobione własnoręcznie docenia się jeszcze bardziej. Nadzienie bułeczki może być różne, zarówno dżemi i powidła jak i świeże owoce np. jabłka czy truskawki. Kto co lubi.

Składniki na bułeczki

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanka cukru
  • 20 g drożdży
  • kilka pokruszonych krówek

Składniki na kruszonkę

  • 30 g maki pszennej
  • 15 g cukru
  • 15 g masła
  • 1 jako
  • 2 łyżeczki mleka

Składniki do posmarowania 

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

Mleko delikatnie podgrzać. Na początku należy zrobić rozczyn. Do pokruszonych drożdży dodać 1 łyżkę cukru, następnie ¼ szklanki ciepłego mleka. Wymieszać aż drożdże się rozpuszczą. Zostawić na 20 minut w ciepłym miejscu i pod przykryciem.

Jajko rozetrzeć z resztą mleka i dodać pozostałą część cukru  i masło.

Mąkę przesiać do miski i dodać rozczyn. Następnie dodać mokre składniki i sól. Wyrobić ciasto. Powinno kleić się do rąk.

Dużą miskę wysmarować olejem lub oliwą z oliwek. Przenieść całe ciasto. Miskę odstawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę pod przykryciem. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto podzielić na ok 12 części.  W kulkach umieścić pokrojone krówki i dokładnie zakryć cukierki ciastem drożdżowym. Uformowane kulki ułożyć na blasze w sporych odstępach. Następnie odstawić ponownie bułeczki na 30 minut w ciepłe miejsce i najlepiej przykryć ich czystą ściereczką.

Między czasie można przygotować kruszonkę. Mąkę, cukier i masło wymieszać. Ciasto powino być sypkie.

Jajko roztrzepać i dodać mleko. Nałożyć pędzlem lub łyżką na bułeczki, aby się lekko świeciły. Następnie obficie obsypać kruszonką.

Piec w temperaturze 180ᵒC przez około 25 minut.

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *