deser,  święta

CUKIERKI Krówki

Krówki zwane również ciągutkami to nasze ulubione cukierki dlatego ostatnio postanowiłyśmy przygotować ich domowa wersję.

Prosty przepis, z łatwo dostępnych składników, które najczęściej każdy ma w domu. Dlatego można je przygotować kiedy tylko przyjdzie ochota.

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią

Wszystkie składniki umieścić w garnku z grubszym dnem. Gotować około 1 godziny na małym ogniu, mieszać kontrolując, żeby masa nie przywarła do garnka. Trzymać na palniku do momentu aż masa uzyska konsystencje budyniu i przybierze palona barwę. Zdjąć garnek z palnika i mieszać masę jeszcze kilka minut aby usunąć ewentualne bąbelki powietrza i pianę.

Gotową zawartość ganka przelać do niedużej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Schłodzić masę w lodowce najlepiej przez całą noc.

Gdy masa zgęstnieje można ją pokroić dużym nożem na mniejsze kawałki.

Cukierki można opakować w folie lub papierki.

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *