
mocno jabłkowe CIASTO z świeżą żurawiną
Tryb „jesieniera” odpalony na całego. Wieczorami do ciepłej herbatki idealnie pasuje cynamonowe ciasto z jabłkami. Ciasto wychodzi wilgotne i aromatyczne. Poprawi humor nawet tym którzy nie lubią polskiej złotej jesieni.
Wskazówki
- Możecie dodać do masy cynamonowej cukier brzozowy zamiast trzcinowego.
- Świeża żurawina dodaje lekko kwaśnego smaku, jeśli nie lubicie możecie ją ominąć.
- Na blogu możecie znaleźć pomysł na podobne ciasta:
SKŁADNIKI na ciasto
- 370 g mąki pszennej
- 120 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 320 ml mleka
- 3 jajka
- 120 g roztopionego masła
- 3-4 jabłka pokrojonego w drobną kostkę
- 30-40 g świeżej żurawiny
- ok 100 g posiekanych orzechów
SKŁADNIKI na masę cynamonową
- 80 g roztopionego masła
- 70 g cukru trzcinowego
- 2-3 łyżeczki cynamonu
Wymieszać w misce: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, ekstrakt z wanilii, przyprawę do piernika.
Można użyć robota kuchennego. Następnie dodać mleko, jajka, roztopione i ostudzone masło. Wymieszać tylko do połącznia składników, nie mieszać za długo.
Na koniec dodać pokrojone jabłka, żurawine, posiekane orzechy. Zamieszać.
Gotowe ciasto przełożyć do formy wywożonej papierem do pieczenia.
Masa cynamonowa
Rozgrzać w rondelku masło, dodać cukier i cynamon. Mieszać do momentu połącznia składników. Przelać lekko ostudzoną masę delikatnie na ciasto. Za pomocną widelca rozprowadzić masę cynamonowa po wierzchu ciasta.
Gotowe ciasto umieścić w piekarniku
Piec w temperaturze 170°C (termoobieg) lub 180°C (góra, dół) przez około 40-50 minut.


SMACZNEGO
(K)
