CIASTO z makiem, kokosem i żurawiną
Wielkie świąteczne wypieki czas zacząć! Na pierwszy ogień: ciasto makowe.
Jak zawsze: ciasto proste i szybkie w przygotowaniu. Wszystkie składniki są łatwo dostępne w każdym sklepie spożywczym.
Ciasto idealne na święta i grudzień, kiedy to zawsze brakuje czasu i szukamy aromatycznych wypieków, od których „zapach świąt” będzie unosił się w całym domu.
Inspiracja zaczerpnięta z bloga „Moje wypieki”
Składniki
- 50 g masła
- 30 ml oleju
- 150 g cukru trzcinowego
- 3 jajka
- 120 g maki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ szklanki suchego maku
- ¼ szklanki wiórków kokosowych
- 1-2 garści pokrojonej żurawiny
- 200 g śmietany 18%
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło, olej, cukier utrzeć ze sobą do momentu połączenia składników.
Dodać kolejno po jednym jajku (po każdym mieszać). Dodać przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia.
Do masy dodać mak, wiórki kokosowe i żurawinę. Wymieszać. Na koniec dodać śmietanę i delikatnie wymieszać ze sobą wszystkie składniki.
Przygotować małą keksówę, obłożyć ją papierem lub wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
Przelać gotową masę do keksówki i włożyć do nagrzanego piekarnika.
Piec w temperaturze 170ᵒC przez około 50 minut.
SMACZNEGO
(K)