ciasto

CIASTO z makiem, kokosem i żurawiną

Wielkie świąteczne wypieki czas zacząć! Na pierwszy ogień: ciasto makowe.

Jak zawsze: ciasto proste i szybkie w przygotowaniu. Wszystkie składniki są łatwo dostępne w każdym sklepie spożywczym.

Ciasto idealne na święta i grudzień, kiedy to zawsze brakuje czasu i szukamy aromatycznych wypieków, od których „zapach świąt” będzie unosił się w całym domu.

Inspiracja zaczerpnięta z bloga „Moje wypieki”

Składniki

  • 50 g masła
  • 30 ml oleju
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 3 jajka
  • 120 g maki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szklanki suchego maku
  • ¼ szklanki wiórków kokosowych
  • 1-2 garści pokrojonej żurawiny
  • 200 g śmietany 18%

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło, olej, cukier utrzeć ze sobą do momentu połączenia składników.  

Dodać kolejno po jednym jajku (po każdym mieszać). Dodać przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia.

Do masy dodać mak, wiórki kokosowe i żurawinę. Wymieszać. Na koniec dodać śmietanę i delikatnie wymieszać ze sobą wszystkie składniki.

Przygotować małą keksówę, obłożyć ją papierem lub wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą.

Przelać gotową masę do keksówki i włożyć do nagrzanego piekarnika.

Piec w temperaturze 170ᵒC przez około 50 minut.

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *