ciasto,  deser

Kruche CIASTO z owocami leśnymi i masą budyniową

Owoce leśne to smak sierpnia. Zatopione w masie budyniowej sprawiają, że przez chwilę wierzę, że tym razem uda się zatrzymać lato na dłużej. Teraz ciasto smakuje najlepiej, ale po sezonie świeże owoce można zastąpić mrożonymi, lub wybrać inne, jak banany, jabłka czy brzoskwinie.  

Składniki na spód

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki maki ziemniaczanej
  • 250 g zimnego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek

Zimne masło pokroić w kostkę i umieścić w misce. Obie maki przesiać i dodać do masła. Dodać proszek do pieczenia, cukier puder a na końcu żółtka.  Szybko zagnieć ciasto.  Ugniecione ciasto podzielić na dwie części. 

Ok 3/4 ciasta wyłożyć  lekko dociskając palcami. Włożyć spód do piekarnika.

Piec w temperaturze  190ᵒC przez około 20 minut.

Pozostałą część ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki. 

Po wyjęciu z piekarnika odstawić spód ciasta do ostygnięcia.

Składniki na masę

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (ew. śmietankowy) bez cukru
  • 1/2 szklanki oleju

Dodatkowo

  • owoce ok. 500g : maliny, jeżyny, borówka/jagody oraz czerwona porzeczka
  • cukier puder

Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka.  Po ubiciu białek na sztywno powoli dodawać cukier trzcinowy, cały czas udawać na wysokich obrotach. Następnie dodać dwa budynie, cały czas miksować. Na koniec wlać olej, dalej ubijać. Masa powinna być dobrze wymieszana i puszysta.

Przenieść gotową masę na ostudzony spód ciasta.  Umyte owoce ułożyć na budyniowej masie.  Na koniec zetrzeć resztę zamrożonego ciasta na wierzch owoców.

Piec w temperaturze  190ᵒC przez około 30-40 minut.

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *