ciasto

Czekoladowe CIASTO z cukinią i owocami

Jesień pojawiła się i za oknami i w kalendarzu. Nastroje też już jesienne, dlatego dla pobudzenia zmysłów proponuje trochę słodyczy. I to z tych zdrowszych, bo z dodatkiem warzyw i owoców.

Ciasto jest idealne dla osób które przepadają za wilgotniejszymi słodkościami, dzięki cukinii uzyskuje wilgotną konsystencje.

Dla wzbogacenia smaku na wierzch ciasta ułożyłam świeże owoce ale można również użyć mrożonych.

Składniki

  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 250 g masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  •  ¾ szklanki cukru trzcinowego
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • owoce np. maliny, jeżyny, truskawki itp

Cukinie zetrzeć na tarce. Startą cukinię odstawić na chwilę i po kilku minutach wycisnąć z nadmiaru wody.

W niedużym garnku z grubszym dnem roztopić masło, dodać cukier cały czas mieszając do połączenia składników. Do masy dodać kakao, wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.

Rozdzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Do piany podać powoli żółtka i wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia . Wymieszać. Następnie dodać ostygniętą masę z masła i cukru. Na końcu dodać do masy stratą i wyciśnięta z nadmiaru wody cukinię. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać (najlepiej drewnianą lub sylikonową łyżką).

Gotową masę przelać do wcześniej przygotowanej formy na ciasto (w moim przypadku jest to okrągła forma ale może też być keksówka).

Na wierzchu ciasta ułożyć owoce opruszone mała ilością mąki (dzięki temu zabiegowi owoce nie zatopią się za głęboko w cieście tylko zostaną na wierzchu).

Piec w temperaturze 200ᵒC przez około 45 minut

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *