ciasto,  deser

TARTA z serkiem mascarpone i owocami

Piekarnik w te upały wygląda jak przedsionek piekła, nie chce się też stać przy gorących garnkach, a nawet podchodzić do czajnika. Kusząco wygląda jedynie zamrażarka i codzienne dostawy świeżych owoców do lokalnego warzywniaka. Gdy jednak spodziewasz się gości i wypada zaserwować coś więcej niż wodę z lodem – mamy na to sposób! Przepis idealny na taką pogodę. Tarta nie wymagająca, szybka i z sezonowymi owocami.

Składniki na spód:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1,5 łyżki kakao
  • 125 g masła (z lodówki)
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki wody

Składniki na masę:

  • 250 g mascarpone (z lodówki)
  • 250 ml śmietanki 30% (z lodówki)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • ok 150 g borówki  akermańskiej
  • ok 100 g malin
  • kilka bratków (do ozdoby)

W misce umieścić mąkę i pokrojone w kostkę masło. Wymieszać składniki do momentu, gdy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Następnie dodć cukier, kakao, żółtko oraz wodę. Całość zagnieść. Wyrobione ciasto rozwałkować i delikatnie przenieść do wcześniej przygotowanej formy na tartę.

Spód nakłuć w kilku miejscach widelcem, aby ciasto w czasie pieczenia nie podniosło się.

Piec w temperaturze 200ᵒC przez 15 minut.

Po upieczeniu odstawić spód do ostygnięcia.

Serek mascarpone dokładnie zmiksować z cukrem pudrem na delikatną masę.

Śmietankę 30% ubić na sztywno i dodać powoli do mascarpone. Następnie miksować na małych obrotach, aż do połączenia składników.

Masę wyłożyć na kruchym spodzie i dodać owoce.

Przed podaniem tarty schłodzić ją w lodówce ok 2 godzin, aż chłodzi się masa z serka mascarpone.

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *