ciasto,  sernik

SERNIK dyniowy

Macie w domu dynię i tej jesieni jedliście już tradycyjny krem z dyni i chcecie zjeść coś słodkiego i aromatycznego? – Proponujemy Wam jesienny sernik dyniowy. Ciasto jest cudownie puszyste, a dynia i przyprawy korzenne to idealne smaki na jesień.

Przepis idealny dla każdego amatora serników.

Składniki

Spód

  • 200 g czekoladowych herbatników
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 łyżka rumu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

Masa serowa

  • 1 kg białego sera w wiadereczku
  • 150 g masła
  • ¾ szklani drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 4 jajka
  • ¾ szklanki puree z dyni
  • 100 ml śmietany 30 lub 36%
  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka cynamonu
  • szczypta soli

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Spód

Wyłożyć tortownicę papierem do wypieków (tylko spód) o średnicy 24 -26 cm.

Herbatniki za pomocą blendera lub wałka pokruszyć na drobny piasek. Dodać: miękkie masło, rum, przyprawę do piernika. Dokładnie wymieszać. Masę ciasteczkową wyłożyć do przygotowanej tortownicy. Dobrze ugnieść spód żeby był płaski (można to zrobić dnem szklanki).

Schłodzić w lodówce ok. 30 minut.

Masa serowa

Masło rozpuścić i dodać wszystkie rodzaje cukru. Mieszać do momentu utrzymania jednolitej masy. Pojedynczo dodawać żółtka po każdym mieszać. Stopniowo, dużymi łyżkami dodać biały ser, po każdej łyżce mieszać masę serową. Dodać puree z dyni i mieszać do momentu połączenia składników.

Dodać śmietanę, mąkę ziemniaczaną, cynamon. Ucierać do momentu połączenia składników.

Ubić białka ze szczyptą soli na puszystą pianę.

Do masy serowej dodawać ubite białka, za każdym razem wymieszać dużą łyżką lub szpatułką.

Wyjąć spód z lodówki i delikatnie przelać na niego masę serową.

Umieścić sernik w nagrzanym piekarniku.

Temperaturę piekarnika ustawić na 190ᵒC i piec przez 20 minut w nagrzanym piekarniku.

Następnie zmniejszyć temperaturę do 150ᵒC i piec przez kolejne 30 minut.

Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120ᵒC i piec przez ostatnie 30 minut.

Jeśli sernik po wyjęciu będzie nadal sprężysty należy go zostawić na kolejne 15-20 minut w piekarniku (ja musiałam tak zrobić).

Po upieczeniu uchylić drzwiczki i zostawić sernik aż piekarnik się ostudzi.

Dzięki zmianie temperatur w czasie pieczenia, ciasto nie opada i jest puszyste.

Sernik podawać po ostudzeniu.

Ciasto można udekorować czekoladą, cukrem pudrem lub orzechami.

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *