deser,  śniadanie

PANCAKES z truskawkami

Idealna wiosenna propozycja śniadania lub podwieczorka w sezonie truskawkowym. Amerykańskie naleśniki pokocha każdy zwłaszcza że można je przygotować na wiele sposobów.

Na blogu można znaleźć inne przepisy:

Wskazówki

  • Jeśli nie macie cukru trzcinowego możecie użyć zwykłego cukru pudru.
  • Tradycyjny cukier można zastąpić każdym innym zamiennikiem cukru.
  • Truskawki można zamienić innymi świeżymi owocami np. borówkami amerykańskimi, malinami itp.  

Składniki

  • 250g mąki pszennej
  • 50g trzcinowy cukier puder
  • 50g roztopionego masła
  • 250ml maślanki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • kilka pokrojonych w plastry świeżych truskawek

Dodatkowo

  • syrop klonowy, miód, cukier puder, świeże owoce

W dużej misce umieść wszystkie składniki z przepisu. Wymieszać je ze sobą. Można użyć robota kuchennego, blendera lub rózgi. Najważniejsze żeby składniki były dobrze wymieszane.

Gotowe ciasto nakładać małą chochlą na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Smażyć placuszki z jednej strony a na surową stronę ułożyć plastry truskawki i po koło 1 minucie obrócić pancakes.

Gotowe placuszki można podawać z syropem klonowym, świeżymi owocami lub cukrem pudrem.


SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *